Szilvásváradi látnivalók

Orbán ház

orbanhazEgykoron az (1700-as években nemesi címet kapott) Orbán család tulajdonában lévő, ma múzeumként működő épület nagyon szép példája a térség népi építészetének.
Néprajzi, őstörténeti és változó időszakos kiállítás.
Cím: Szilvásvárad, Miskolci út 58-60. Tel.: 70/232-5739

Nyitva tartás: naponta 10-16 óráig, Hétfőn szünnap.

 

Történelmi panoptikum

panoptikumKirályi koronák- Koronás királyok Magyarország ezeréves történelmében.

Nyitvatartás: 04.01-09.30 minden nap 10.00-18.00-ig, 10.01-03.31-ig szombat, vasárnap, ünnepnap: 10.00-16.00-ig

 

Milleniumi Kilátó

milleniumi-kilatoA Millenium ünnepére készült kilátó csodálatos faszerkezete már önmagában is különleges. Felérve a 20 méter magasan lévő teraszára az elénk táruló panorámától biztosan eláll a lélegzetünk Tiszta időben akár a Tátra hegycsúcsait is látni lehet.

Nyitva tartás: Hétfő-péntek 10.00-17.00-ig

Szombat-vasárnap 10.00-18.00-ig

 

Millenniumi Tanösvény

tanosvenyA Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületéből elindulva a Kalapat-kilátóig vezet. A község parkolójában található információs tábla, elvezeti az érdeklődőket az útvonal kiindulópontjáig. Az útvonal a könnyebb járhatóság miatt kőtörmelékkel van felszórva. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely is kialakításra került, faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra minden korosztály számára könnyen teljesíthető. A tanösvény jelzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egész területén megszokott, egységesen alkalmazott átlós kék sáv.

 

Zilahy Aladár erdészeti múzeum

erdeszeti_muzeumA múzeum a régi munkaeszközöket, az erdészeteknél folyó munkákról szóló tárgyi- és írásos emlékeket mutatja be.

Tel: 36-355-505

 

Református Kerektemplom

ref_kerektemplom1832-ben veszélyessége miatt lebontották a falu omladozó régi templomát. Gróf Keglevich Miklóshoz segítségével és rendeletére, 1837-ben kezdték meg az új templom építését, mely 1840. augusztus 23-ra épült fel. A templom érdekessége, hogy a gróf katolikus vallású volt, s a szájhagyomány szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri érsekkel való nézeteltérése miatt az épülő templomot a református egyháznak adta. Az építéshez nyújtott segítségét egy kikötéshez kötötte. A templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: “Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái”.

Tel: 36/564-070

Szabadtéri Erdei múzeum

szabadteri-muzeumA Fályol vízesés szomszédságában a régi erdei mesterségeket, és művelőik mostoha életkörülményeit eleveníti fel a felújított szabadtéri kiállítás.

 

 

Istállóskői-barlang

istalloskoi_barlangA forrás mellől ösvény vezet fel az Istállóskői barlanghoz. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdőaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt. A tűzhely kiemelése után a Nemzeti Múzeumba került. A 30-40.000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is, melyek közül néhány az Orbán-házban is látható.

 

Kárpátok Őre

karpatok-oreA Kárpát medencei magyarság védelmezőjének állított emlékmű valódi zarándokhely, melynél évente megemlékezést is tartanak.

 

 

Fátyol-vízesés

fatyol-vizeses-2A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

 

Szalajka-völgy

szalajka-volgyMagyarország egyik legszebb magashegységi völgye. Bejáratáig, Szilvásvárad központjából, gyalogosan érdemes fölsétálni. A utat végigkíséri a Szalajka-patak, s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang. Természeti szépsége a 4,2 km hosszú völgyben járva különleges élményt nyújt az idelátogatóknak.

 

Sziklaforrás

szikla-forrasA hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása jéghideg, tiszta vizével a kirándulók pompás szomjoltója.

 

 

Lipicai ménes

lipicai-menesAz első lipicai ménest 1580-ban Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára. A barokk kor ízlésvilága szerint kitenyésztett lófajtát 1806 óta tenyésztik Magyarországon. A jelenlegi lóállomány 250 körül alakul. A faluban a lovas tanyán, és a legszebb apaállatok Palavichini őrgróf parádés istállójában tekinthetők meg.

 

Gloriette-tisztás

gloriette-tisztasA kisvasút végállomásánál található rét Magyarország egyik legszebb magashegyi völgyének kedvelt pihenőhelye. Kiválóan alkalmas egy baráti, vagy családi piknikre is.

 

Lovas Múzeum és Ménistálló

lovas-muzeumA lipicai lovak történetével, a lovaglás, fogatolás eszközeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Szilvásvárad, Park u. 8.

Nyitvatartás: 9.00-12.00-ig, 13.00-17.00-ig (szerda, csütörtök szünnap)

 

Erdei Kisvasút

vasut_szilvasvarad_04Szilvásvárad elkerülhetetlen látnivalója. A korábbi ipari termelést segítő vasútvonal ma kirándulók ezreinek nyújt felejthetetlen élményt.

 

 

Ménesudvar-Kocsimúzeum

menesudvarA ló vontatta közlekedési eszközök széles körű gyűjteménye, az egyszerű szekértől a legdíszesebb hintókig itt minden megtalálható.

Szilvásvárad, Fenyves u. 4.

Nyitva tartás: 9.00-12.00-ig, 13.00-17.00-ig (hétfő, kedd szünnap)

Archeopark

archeoparkAz interaktív park Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját mutatja be.

Érd: 06-30/491-6531

 

 

 Galéria

Vendégházunk értékelése

Ingyenes szolgáltatásaink

Zárt parkolási lehetőség
Wi-Fi használat
Bográcsozási lehetőség
Grillezési lehetőség
Asztali csocsó
Pingpong asztal (ütőkkel, labdákkal)
Játszósarok a legkisebbeknek Gyermekbarát szolgáltatások (kiságy, kis kád, etetőszék igény szerint kérhető)
Vendéglőkben 10 % kedvezmény
Széchenyi Pihenőkártya elfogadás